Scoala Gimnaziala Nr. 1 Gura Humorului

BLOG

LEGENDA MARTISORULUI

Posted by Fedorovici Mihai - profesor on March 2, 2011 at 8:04 AM

 "Mărţişor prins în piept şi dăruit de când lumea,

Să-ţi ocrotească gândul drept şi rostul casei şi... iubirea."

     Din încleştarea luptei frigului cu razele soarelui, a întunericului cu lumina şi ultimele zvârcoliri din zilele babelor, învinge soarele, primăvara şi viaţa.

     Legenda mărţişorului spune că a fost odată ca niciodată, o vreme în care Soarele întruchipat într-un bărbat chipeş obişnuia să coboare pe pământ pentru a dansa hora în sate. Ştiind care este noua pasiune a Soarelui, un dragon l-a urmărit şi într-una din aceste incursiuni pe pământ, l-a răpit şi l-a aruncat într-un beci, în castelul său. Păsările au încetat să cânte, copiii au abandonat toate jucăriile, întregul pământ era acoperit de tristeţe, dar nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe înfricoşătorul dragon.

    Într-una dintre zile, un tânăr curajos a decis să coboare în beci şi să salveze Soarele. Mulţi viteji l-au însoţit, dându-i tânărului energie din puterea lor pentru a reuşi să învingă puternicul dragon. Călătoria sa a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. La sfârşitul ultimului anotimp, tânărul a reuşit să găsească castelul unde era întemniţat Soarele. Lupta a durat trei zile până când dragonul a fost înfrânt. Fără puteri şi rănit, tânărul a eliberat Soarele, reuşind să facă fericiţi pe toţi cei care-şi puseseră speranţe în el.

      Natura a reînviat, oamenii au început să zâmbească, copiii se jucau din nou fericiţi, doar flăcăul nu a mai apucat să vadă primăvara venind. Sângele cald din rănile sale cădea pe zăpadă. În timp ce zăpada se topea, flori albe, numite ghiocei, mesageri ai primăverii, răsăreau din pământul desţelenit. Când ultimul strop de sânge al tânărului s-a scurs pe zăpada imaculată, a murit fericit că viaţa sa a servit unui scop atât de nobil.

     De atunci oamenii obişnuiesc să împletească doi ciucuri: unul alb şi altul roşu. La începutul lunii martie, oamenii oferă această amuletă numită mărţişor, persoanelor pe care le iubesc. Culoarea roşie reprezintă dragostea pentru tot ce este frumos şi rămâne simbolul sângelui bravului tânăr. Albul simbolizează puritatea, sănătatea şi ghiocelul, prima floare care apare primăvara.

     Semnificaţia literară a mărţişorului este "micul martie". Este simbolul unui martie mai mic pe care să-l purtăm la piepturile noastre, lângă inimă, pentru ca iarna să fie uitată şi noul an să înceapă cu multă dragoste.

     Vă dorim o primăvară frumoasă în roşu şi alb, speranţă, iubire, veselie, credinţă în mai bine şi spor în toate.

Colectivul de cadre didactice al

Şcolii cu clasele I-VIII Nr.1 Gura Humorului

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments